Interkulturel virksomhedskommunikation giver resultater

 

Kulturforskelle i Danmark og Tyskland viser sig også når virkomheder skal forhandle.

 

Tyskland er Danmarks største handelspartner. Men selvom Tyskland ligger geografisk tæt, og begge lande har mange historiske og kulturelle forbindelser, taler vi om to lande med to forskellige kulturer. Men hvad er typisk dansk, og hvad er typisk tysk – og passer firkantede generaliseringer og stereotype opfattelser overhovedet?

Kulturforskelle mellem Danmark og Tyskland

Kulturelle forskelle og udfordringer går langt videre end spørgsmålet om det danske ”du” eller tyske ”Sie”. På grund af vores baggrund, kultur og historie er der forskelle i tyskeres og danskeres adfærd og den måde, vi samarbejder på. Kulturforskelle påvirker også vores virksomhedsstrukturer og virksomhedskommunikation.

Samarbejdet kan forberedes

For at opnå et godt samarbejde er det altafgørende at kende forskellene. Samarbejdet med mennesker på den modsatte side af landegrænsen kan forberedes.
Men en manual om, hvordan tyskere og danskere gør og ikke gør, giver en falsk tryghed og tager ikke hensyn til, at vi alle er forskellige. Fx kan du ikke tage det for givet, at stereotyperne om det tyske ”Ordnung muss sein” contra det danske ”det finder vi ud af” har noget hold i virkeligheden.

Tag udgangspunkt i din egen kultur

”Interkulturel kommunikation” betyder for mig, at man tager udgangspunkt i en god forståelse af sin egen adfærd, samtidig med at man er bevidst om den andens kulturelle baggrund. Det giver mulighed for at finde en helt individuel vej til at kommunikere og danner et solidt grundlag for et godt samarbejde.

Kulturrådgivning for virksomheder kan betale sig

Jeg kan hjælpe dig og dine medarbejder med at føle jer trygge, når I møder jeres tyske forretningspartnere. Hvor er vi ens, hvor arbejder vi anderledes og frem for alt hvorfor?
Jeg tilbyder seminarer og foredrag, som formidler viden om kulturelle forskelle mellem Tyskland og Danmark specielt med hensyn til erhvervslivet. Du kan også få individuel coaching og ad-hoc-sparring alt efter dit behov.

Kulturelle forskelle og faldgruber

Jeg hjælper dig med at være bevidst om mulige kulturelle forskelle i virksomhedskommunikationen på bl.a. følgende områder:

  • Forhandlingsstil
  • Samarbejde
  • Aftaler
  • Konfliktsituationer
  • Normer og faldgruber.

Er der noget, jeg kan hjælpe dig eller din virksomhed med?

Kontakt mig gerne for en uforpligtende snak.